joi, 26 martie 2015

'' De ce sa vin acasa ,mama '' !!??

Săru’mâna, mamă!
Sper că sunteţi sănătoşi şi că iarna o să vă lase în pace curând lăsând locul primăverii să ne învioreze pe toţi. De când mă ştiu primăvara a fost anotimpul meu preferat şi ca de fiecare dată aştept cu nerăbdare să-mi spui că în sfârşit au ieşit ghioceii pe care i-am plantat în spatele grădinii. Numai că nici anul ăsta nu o să fiu să-i văd aşa că te rog pe dumneata să te bucuri de ei şi pentru mine.
M-ai tot întrebat în ultima vreme când vin acasă, când am de gând să mă întorc în ţară că, uite, vremea trece şi curtea, casa, grădina rămân tot mai pustii an de an. Nu o să vinmamă, prea curând şi în cele ce urmează o să încerc să-ţi explic cât pot eu de omeneşte.
Ştii doar că nu am plecat de bine ce îmi era, cum de altfel nu au plecat nici ceilalţi de pe strada noastră, nici toţi cei din cartierul nostru, din oraş sau din ţară. Suntem peste trei milioane plecaţi mamă, şi trebuie să înţelegi că niciunul nu a plecat pentru că-i era bine. Toţi au plecat din cauza răului şi a neputinţei de a vedea vreo îndreptare cât de firavă în ziua de mâine, în săptămânile, lunile sau anii ce urmau sa vină. Răul şi neputinţa asta fiecare şi le-a măsurat aşa cum a găsit de cuviinţă şi de aici a pornit apoi să-şi construiască din fărâme o altă viaţă prin cele părţi.
La rândul meu ştii că deşi sunt chibzuit, banii de salariu ajungeau doar pentru facturi şi câteva cumpărături cu lista-n mână de pe care mereu eram nevoit să tai câte ceva. În plus mi se şi micşorase pentru că firma unde lucram a fost nevoită să o facă fiind sufocată de multele taxe şi impozite pe care trebuia să le plătească. Dacă nu le plătea până în 25 ale lunii în 26 deja primea somaţie. Deşi erau oameni de treabă, pofesionişti care ştiau ce au de făcut pur şi simplu au redus personalul şi salariile pentru a face faţă. Poate o fi dat faliment şi nu m-aş mira deloc dacă şi oamenii ăia au plecat la rândul lor şi nicidecum dacă aş afla că au pus pe picioare aceeaşi afacere prin alte ţări unde statul te sprijină şi nu te înconvoaie.




Mi-ai spus că şi tata plăteşte dări din pensia lui. După 40 de ani de muncă statul încă mai trebuie să-i ia bani pentru a-i întreţine pe asistaţii sociali de genul ălora din Botoşani de care se ruga primarul să se angajeze şi ei refuzau preferând bodega unde-şi beau ajutorul social în loc să muncească şi ei ceva. (citeşte aici). Cred şi eu că tata e nervos şi supărat că la vârsta lui statul încă mai are nevoie de cotizaţia lui ca să poată supravieţui. Şi că tot veni vorba, te-ai întrebat mamă, mie cine o să-mi plătească pensia în cazul în care sunt sănătos şi o apuc? De unde or să fie bani dacă deja numărul celor care plătesc adică al lucrătorilor este mai mic decât al pensionarilor şi continuă să scadă?
Mai am o mare problemă cu politicienii, cu cei care de 25 de ani ne tot înşeală promiţându-ne marea cu sarea dar păstrând doar pentru ei marea şi lăsându-ne nouă sarea, de parcă viaţa nu ar fi destul de nesărată câteodată.
Se întrec în burţi, guşi şi cefe că obrazul îl au toţi la fel de gros, ruşinea fiind un cuvânt pe care l-au uitat cu desăvârşire atunci când au devenit “demnitari”. De fapt sunt nişte “nedemnitari” şi mă mir că nu-şi dau seama. Ne fură ţara cu totul mamă, şi tot nu or să se oprească. Bine că există DNA-ul ăsta că a cam început să bage spaima în ei şi chiar sunt uimit pentru că România pare a fi orice dar numai a lucrului bine făcut nu. Poate că mă înşel şi bine-ar fi că atunci aş îndrăzni şi eu să mă gândesc să vin acasă.





Aici sunt respectat, câştig binişor, mă rog, am reuşit să-mi fac un rost. Să nu te iei după documentarul ăla pe care l-au dat la televizor în Anglia. Jurnalistic nu e nicio problemă toţi aleargă dupa senzaţional şi rating. Unii din documentar sunt asistaţii sociali care s-au plictisit de România şi au plecat să facă senzaţie prin alte părţi, alţii fac şi pe-acolo ce ştiu ei mai bine, adică nimic. PROTv-ul s-a plictisit deja de ei, aşa că de ce nu i-ar filma Channel 4?
Mamă, ăştia sunt o excepţie, nu sunt cu nimic mai prejos decât alţi nefericiţi de alte naţii, singura lor “vină” este aceea că sunt români. Dar tocmai excepţia asta întregeşte regula care spune că atâta vreme cât îţi vezi de treabă nimeni nu are nimic cu tine. Asta înseamnă să fii om, indiferent că eşti român, spaniol, ceh, polonez, indian, pakistanez ori rus devii până la urmă un cetăţean cu naturaleţea şi intuiţia specifice oricărui european. Trăitul ăsta printre străini e o şcoală pentru noi cei veniţi din Est unde în fiecare zi devenim mai europeni decât eram ieri. Şi pentru asta suntem respectaţi mamă, pentru că de multe ori suntem chiar mai europeni decât ei. Dar fiecare şcoală îşi are repetenţii ei şi ăştia sunt cei din documentarul de pe Channel 4. Pot să dea ei câte episoade vor, discriminarea de care se tot discută e doar în capul lor, eu mă “promovez” pe mine însumi prin felul în care mă comport în fiecare zi pe stradă, la serviciu, în magazine sau în metrou. Punct. Cam aşa le-am explicat unora de pe-aici care m-au ascultat cu gura căscată şi chiar m-au înregistrat pe ascuns, l-am văzut pe unul cum îşi butona telefonul. Şi toţi mi-au dat dreptate şi mi-au spus chiar că de ce oare Channel 4 nu face un documentar cu cetăţenii de acceaşi naţionalitate cu ei care trăiesc numai din ajutoare sociale şi trăiesc bine…?! Iată că şi aici dreptatea are câteodată picioare strâmbe.




Problema e că nu ştiu cum să răspund atunci când sunt întrebat dacă faptul că în România este pe cale să fie arestat un Parlament întreg este doar o glumă sau dacă este realitate. Cum să răspund în aşa fel încât să nu-mi denigrez ţara? Pentru că de-aici chiar aşa se văd lucrurile, cu toţi “ne-demnitarii” descoperiţi în fiecare zi că sunt de fapt nişte corupţi până-n măduva oaselor. Şi se apără între ei mai ceva ca ăia din banda lui Bozoncea din “Groapa” lui Eugen Barbu aşa cum am văzut că au făcut cu Vosganian. Acum li s-a pus rău de tot pata pe Elena Udrea. Ce-or avea cu biata femeie?! O fi făcut şi ea ceva însă cu ce e ea mai vinovată decât alţii să fie terfelită în halul ăsta?! Măcar ea s-a purtat cu demnitate şi nu ca purtătorii ăia ilegali de pantaloni care se ascund prin bălăriile din spatele Casei Poporului. Mi-e silă mamă, de circul ăsta şi de lipsa asta de scrupule, de ruşine şi de bun simţ până la urmă. Ajung să-mi fie mie ruşine că la mine acasă, în ţara mea se întâmplă aşa ceva.
Am senzaţia că nimeni nu conduce ţara, că toţi se preocupă fie cum să mai delapideze ceva (aici am fost blând) fie cum să se apere când sunt descoperiţi. Până şi prin familia lui Ponta se dau nişte extemporale pe la DNA aşa că să nu am dreptate!? Şi respectivul, după ce în anii din urmă a călcat în picioare şi a împroşcat cu noroi în stânga şi-n dreapta fără nicio jenă sau remuşcare se poartă ca primul-ipocrit al ţării. Am citit de programul acela “internet în şcoala ta” cu bani europeni, scurşi ca de obicei în buzunarele româneşti ale unor sus-puşi. VV Ponta zice că nu ştie nimic deşi a semnat şi el hârtiile. Când l-a întrebat o jurnalistă ce-i cu contractele alea care au ajuns acum după doi ani la DNA, a răspuns zeflemitor: „Doamnă, toţi suntem la Parchet în ţara asta” (uite, citeşte aici).





Nu, domnule, îi răspund eu tupeistului, numai voi sunteţi la Parchet cei care v-aţi băgat mâna până la gât şi fără nicio ruşine în banul public care ar fi trebuit să aducă bucurii în unele şcoli din România. Tupeistului i-aş aduce aminte de cazul fetiţei de 8 ani înecată la propriu în fecale în haznaua şcolii care era prinsă poate şi ea în programul ăla şi l-aş obliga să citească articolul lui Patrick Andrè de Hillèrin scris pe această temă (uite-l aici). Şi nu m-aş mărgini să-i strig doar “aţi mai omorât un copil, idioţilor” ci l-aş obliga să se uite în ochii mamei acelei fetiţe din şcoala cu hazna pe cale să primească Internet prin firmele patronilor României. Căci România nu are mamă, ca toată lumea, conducători ci are “patroni” şi ei chiar se poartă ca atare dispunând de ţară după bunul lor plac. Ce să le pese lor de o fetiţă de 8 ani… Ca să citez o prietenă virtuală (Crina Dobre o cheamă), le-aş spune aşa: “Să vă duceți dracului cu toate guvernările voastre! Scurt!”. În România oamenii mor în accidente stupide de avion ori elicopter, în munţi sau înecaţi în lacuri, îngheţaţi în viscole şi zăpezi cât casa sau luaţi de viituri la inundaţii. Mor cu zile mamă dar n-au decât, “patronii” au alte treburi de făcut…
În decembrie trecut m-am dus şi eu la vot. Şi-au bătut joc de noi aşa cum au vrut crezând că ne pot îngrădi însă nu au reuşit, numai să dea Domnul să facă treabă sasul deşi e cam încet la vorbă şi cam suspect de îngăduitor cu cei pe care istoria ultimilor ani i-a scos la lumină din cea mai adâncă mocirlă a politicii româneşti. După mine acum ar fi nevoie de un Preşedinte cât mai jucător cu putinţă care să nu-i lase să sufle şi să nu-i slăbească, altfel ţara asta e pierdută. După decembrie au continuat batjocura şi primul-tupeist a aruncat vorba cu “contribuţia” de 10 EUR pe care dacă fiecare român plecat ar plăti-o lucrurile ar sta mai bine. A muncit el pentru ăştia 10 EUR? Cerşeşte tocmai la cei pe care el şi toţi cei ca el i-au determinat să plece să-şi caute un rost mai bun prin alte părţi? Cred că mai degrabă s-a gândit la bugetul “patronilor” însă nu a nimerit-o, 10 EUR aici nu se dau niciodată pe degeaba cu atât mai mult cu cât individul aduce în discuţie ţara. Cum adică mamă, ne-o revinde acum pentru 10 EUR bucăţica?! Ruşine!





Acum câţiva ani a introdus acciza aia la benzină şi motorină. Câţi cm de autostradă s-au construit? Ba autostrada aia fantomă Braşov-Comarnic cică o să coste vreo 8 miliarde de EUR. Sunt sănătoşi la cap? Vorba lui Lucian Mândruţă, mai bine mutăm Comarnicul la Braşov că e mai ieftin.
Ştii că îmi place să citesc. I-au călcat în picioare pe toţi cei care mai reprezintă astăzi ceva în cultura românească şi i-au ponegrit până s-au autoexilat singuri în lumea lor pentru că nu mai puteau suporta mizeria. Nu a fost de-ajuns, acum or să pună timbru cultural de 2% pe orice carte. Cine are e-book este avantajat dar ce vor face cei ce nu pot trăi fără pafumul şi fascinaţia paginilor unei cărţi răsfoite de-adevăratelea?
Ar mai fi multe de spus dar o să mă opresc aici. Mamă, nu ştiu dacă ai înţeles sau dacă te-am convins însă pe mine am reuşit şi cel puţin o bună bucată de vreme de-aici încolo sunt hotărât să nu vin acasă decât ca să vă văd pe voi. Deşi sunt sfâşiat de dor în fiecare zi prefer să fiu om şi să fiu privit ca om. În felul ăsta dorul mă doare mai puţin.
Nu mă socotesc încă un diasporean get-beget însa am început şi eu să-mi cultiv patria din buzunarul meu cum a spus Liiceanu. Pe asta nu mi-o poate lua nimeni, e România mea în care m-am născut dar nu ştiu dacă am să şi mor. Pentru că, după toate cele ce ţi-am scris mai sus răspunde-mi dacă poţi, de ce să vin acasă, mamă?!

                   Ai vostri copii  , în voia vremurilor pe care le trăim......... !! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu